Ohjeita puutarhanhoitoon sekä yhdistyksen apu ja palvelut

1.7.2018

Kokouspostin liitteenä olleet ohjeet puutarhanhoitoon vielä tässä:

OHJEITA PUUTARHANHOITOON SEKÄ YHDISTYKSEN APU JA PALVELUT

Jätemääräyksissä  puhutaan mm. viherjätteestä, mutta puutarhanhoidossa pikemminkin kiertotaloudesta, kuten siirtolapuutarha-aatteessa painotetaan. Kasvinosat eivät ole puutarhassa roskia. Leikkuu- ja kitkentäjäte, perennanvarret, risut ja oksat, kannattaa hyödyntää ja palauttaa sinne, minne ne kuuluvat, eli ravitsemaan ja kuohkeuttamaan puutarhaa. Kompostointi nopeuttaa kasvinosien maatumista, ja kompostimulta on hyvää katetta ja maanparannusainetta.

Yhdistys järjestää risualueen, haketustalkoita, omenalavat, pienen yhteiskompostin ja haittakasvien poisvientiä. Tarkemmat aikataulut risualueen aukiolosta, talkoista ja omenalavoista ja haittakasvikuljetuksesta annetaan kauden alkaessa tai asian selvitessä ilmoitustauluilla ja yhdistyksen kotisivuilla. Neuvoja ja opastusta kannattaa kysyä hallituksen jäseniltä ja kokeneilta herttonomeilta. Järjestämme myös koulutusta tarpeen mukaan.

 

Viherjäte

Pehmeä viherjäte (perennanvarret, kitkentäjäte, pensaiden, puiden ja vihreä ja pehmeä leikkuujäte yms.) kompostoidaan mökkipalstojen omissa komposteissa. HSPY:n Rakentamisohje (hyväksytty 28.10.2012, päivitetty syyskokouksessa 2012), luku 4.4 JÄTEHUOLTO, KOMPOSTI: “Palstan haltijan tulee kompostoida viherjätteensä palstan omassa kompostissa.” Viherjätteen poisvieminen kuorma-autoilla tai lavoilla Ämmässuolle kompostoitavaksi on hyvin kallista. 

 

Puuvartiset  risut ja oksat

Puuvartisia risuja ja oksia, joita syntyy vuotuisissa hoitoleikkauksissa ja jota ei voida hyödyntää omassa puutarhassa, voi tuoda yhdistyksen risualueelle omiin kasoihinsa juhannukseen asti. Syksyn aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Hakevuori Oy hakee ne. Mukana ei saa olla viherjätettä! Hakevuori ei ota myöskään vastaan vadelman varsia eikä orapihlajaa. Kasaan ei missään tapauksessa saa laittaa lautoja! Ne voivat rikkoa koneen.

Orapihlaja

Kun orapihlaja-aidat leikataan alkukesästä, leikkuujäte on pehmeää ja sen voi laittaa omaan kompostiin. Jos tuot orapihlajaa yhdistyksen risualueelle, laita se tarkasti omaan kasaansa. Orapihlaja on ongelmallista jätettä, ja viedään erikseen Ämmässuolle.

Vadelman varret

Hakevuori ei ota vadelmanvarsia. Vadelman varret kannattaa silputa takaisin vadelmapenkkiin pienillä oksasaksilla tai silppurilla. Voit myös silputa niitä yhdistyksen haketustalkoissa. Pieniä määriä kuivia vadelmanvarsia voi tuoda keväällä risualueelle; yritetään hakettaa niitä talkoissa. 

Haittakasvit ja kasvitautiset kasvinosat

Järjestämme tarkemmin ilmoitettavina aikoina haittakasvitalkoita sekä mahdollisuuden tuoda haitalliset kasvinosat, kuten lupiinin kukat, tataren juuret tai jättipalsamia muovisäkeissä risualueelle. Kaupunki hakee säkit. Suuri osa kasvitautien tai -tuholaisten runtelemista kasvinosista voidaan kompostoida.. Haitallisten vieraskasvilajien leviäminen pitää estää – laita kukinnot, siemenet ja tuoreet juurakot muovipussiin tiiviisti pakattuna sekajäteastiaan. HSPY:n molokkiin voit laittaa pienen määrän haittakasveja muovisäkeissä tiiviisti pakattuina, isoille määrille hankitaan erillinen kuljetus. 

Omenalava muumiotautisille omenoille

Jos omenia tulee paljon, tilaamme omenalavan muumiotautisia omenia varten. Muumiotautiset omenat voi laittaa myös hyvin toimivaan kompostiin. Kaupunki ei suosittele niiden kaivamista maahan.

Haketustalkoot

Järjestämme kesällä haketustalkoita ja ilmoitamme niistä tarkemmin mm. ilmoitustauluilla. Voit tuoda talkoisiin esim. vadelman tai perennan varsia ja viedä silpun takaisin omaan puutarhaasi. Voit myös hakettaa alueelle tuotuja risuja ja saada niistä maksutonta katetta.

Vanhan vesitornin yhteiskomposti

Yhteiskompostin tarkoitus on helpottaa puutarhanhoitoa, jos se käy raskaaksi. Me myös opimme, kun näemme miten nelilokeroinen komposti toimii. Pieniä määriä pehmeää viherjätettä, kuten pieneksi silputtua leikkuujätettä (syreeni, muut piikittömät pensaat), perennanvarsia yms. voi viedä sinne. Sieltä saa myös hakea valmista kompostia. Laita kasvinosat oikeaan lokeroon, ohjeet ovat kompostin seinässä. 

 

Sortti-asema, puutarhan kunnostus ja maa-ainekset

Jos kunnostat omaa puutarhaasi, kuten usein mökin vaihtaessa omistajaa tapahtuu, viet itse isommat määrät syntyvää puutarhajätettä sorttiasemalle. Sinne voi viedä mm. oksia, viherjätettä ja muumio-omenoita. Puutarhajätteen asianmukainen vieminen sorttiasemalle peräkärryllä ei maksa paljon. Muistathan kuitenkin, että vuokrasopimuksemme mukaan alueelta ei saa viedä pois multaa, soraa, hiekkaa tai muita maa-aineksia ilman kaupungin lupaa. 

Puutarhajätteen vieminen luontoon on poliisiasia

Kasvinosien vieminen puutarhasta luontoon on piittaamattomuutta, ympäristörikos ja ehdottomasti kielletty! Seurauksena teosta on sakkorangaistus. Alueemme reunoilla on luonnonsuojelualue, Natura-alue sekä kaupungin virkistysalueita.

Ideoita puutarhajätteen vähentämiseksi:

• jätä ruohosilppu nurmikolle tai käytä sitä katteena

• silppua perennanvarret saman tien takaisin kukkapenkkiin, samoin vadelmanvarret vadelmapenkkiin

• ruohonleikkurilla voi silputa pudonneet lehdet ja jättää ne ravitsemaan nurmikkoa

• kompostoinnin voi aloittaa vähitellen kokeilemalla. Helppokäyttöiseen lehtikompostoriin sopivat puiden lehdet, perennojen lehdet ja varret sekä kesäkukat ja pilkotut oksat. Lehtiä ja oksia voi myös haravoida puiden ja pensaiden alle, jonne ne maatuvat ja lannoittavat maata. Lehtikompostorissa syntyy ajan mittaan ravinnerikasta multaa.

 

HSPY:n hallitus