Kulttuurihistoriapolku

Kyltti 5

Kesäkavereita

Kerhot, kuorot ja keskiviikkotanssit - muun muassa niissä ovat puutarhan lapset ja nuoret vuosien varrella viihtyneet. Alkuaikoina lapsia oli paljon ja mökillä asuttiin koko kesä. Jos vanhemmat kävivät töissä, vanhemmat sisarukset tai naapurit katsoivat nuorempien perään.

Tanssin huumaa

Herttoniemessä on tanssittu aina. Jo 1940-luvulla pikkutytöt harrastivat balettia, isommat kansantanssia – ja Riihellä soi jazz. 1960- ja 1970-luvuilla Riihen valtasivat nuorten levytanssit. Silloin myös siirtolapuutarhan oma bändi, The Dragons, harjoitteli riihellä ja tanssitti juhlissa puutarhan nuorisoa ja heidän kavereitaan.

Kerhoja kaikille

Kerhot olivat suuressa suosiossa etenkin 1940-luvulta 1960-luvulle. Kerhoissa näyteltiin, pelattiin jalkapalloa, tehtiin käsitöitä, tanssittiin balettia ja paljon muuta, tytöt ja pojat, yhdessä ja erikseen. Porukalla käytiin myös pyhäkoulua ja laulettiin kuorossa.

Apuna pihatöissä

Kitkeminen ja marjojen poimiminen kuuluivat pitkään lasten velvollisuuksiin. Kivinokan kärjessä käytiin onkimassa ja mattoja pestiin mattolaiturilla koko perheen voimin. Sota-aikana lapsilla oli omat paimenvuoronsa.

Pelejä ja puuhailua

Omien pihojen lisäksi lapset ovat aina viihtyneet alueen kujilla ja kentillä. Raittia riittää niin piilosilla oloon kuin pyöräilyyn. Usein nopein reitti paikasta toiseen on kulkenut mökkien välisten palokäytävien kautta!

Uimaan!

Alkuaikoina mereen pulahdettiin Saunalahdessa tai Kipparlahden uimarannalla. Uimareita riitti - vuonna 1940 uimakoulun päättäjäisten uimanäytöksessä esiintyi 66 lasta. Kun Saunalahti kasvoi umpeen ja Kipparlahden vei mereen laskettu margariini, siirtyivät lapset ja uimakoulut Kulosaaren kartanon rantaan, nykyisen venekerhon viereen. Nyt lähin ranta on Kivinokassa.

Än, yy, tee - NYT!

Puutarhan vanhimpiin perinteisiin kuuluvat lasten olympialaiset. Yhä edelleen lasten juoksukisa kerää keinukentälle sankan juoksijoiden ja kirittäjien joukon. Juoksun lisäksi olympialajeja ovat olleet ainakin keihään-, saappaan- ja renkaanheitto, vauhditon pituushyppy sekä kuulantyöntö.