Eläimet

Lemmikit

Koirien ja kissojen irtipito ja ulkoiluttaminen vapaana siirtolapuutarhassa oman tontin ulkopuolella on kielletty.

Kotieläimet

Kesäkanat ovat sallittuja joissakin siirtolapuutarhoissa. Herttoniemen Siirtolapuutarhassa ei ole toistaiseksi ollut kanoja. Ota yhteyttä hallitukseen, jos asia kiinnostaa niin selvitetään onko se alueellamme mahdollista. Haasteita kanojen pitämiseen tuo alueella liikkuva kettu.

Luonnonvaraiset eläimet

Villikanit syövät istutettua kasvillisuutta. Lisäksi kaivamalla pesäkoloja kani saattaa vaurioittaa puiden juuria ja aiheuttaa vahinkoa rakennusten perustuksille. Rakennusten alustat olisi suositeltavaa verkottaa tiheäsilmäisellä max 3mm silmäkoon omaavalla verkolla, jotta kanit ei pääsisi pesimään mökkien ja rakennusten alle. Kanit kaivavat isoja pesäonkaloita, jotka mökin alla olleessaan saattavat aiheuttaa perustaa. 

Kauriit syövät monelaista kasvillisuutta: omenoita, tulppaaneja, perennoja, hyötykasveja, puiden silmuja, oksia jne. Ja levittävät punkkeja. Korkeatkaan aidat eivät pidättele kauriita. 

OMENAT OVAT KANIEN, KAURIIDEN JA ROTTIEN RUOKAA! KORJAA POIS OMENAT SYKSYISIN MAASTA, JOTTA NE EIVÄT HOUKUTTELE ELÄIMIÄ. Jos kaneja loukutetaan, niin naapuripalstan omenat häritsevät saaliin käymistä pyydykseen. 

 

Metsästys siirtolapuutarhoissa 

Syksyisin alueella metsästetään kaneja jousipyssyillä Staran toimesta. Stara ilmoittaa asiasta lapuilla ilmoitustauluilla. 

Stara organisoi villikanien metsästystä aktiivisten jousiampujien kanssa Helsingin siirtolapuutarhoissa. Kerrallaan yhdessä puutarhassa on metsästämässä yksi muutaman henkilön porukka, joka on varannut ”vuoron” itselleen. Toiminta on ohjattu näin turvallisuussyistä sekä pyyntipaineen jakautumiseksi tasaisemmin kaikille puutarhoille. Rakennusvirasto myöntää jousipyyntiporukkaan kuuluville henkilöille metsästysluvan ja ohjeistaa metsästyksen yhdessä Staran kanssa.

Palomiesten metsästysseura loukuttaa myös kaneja metsästyskauden aikana. Jos haluat palstallesi osaksi aikaa metsästyskautta (villikanin metsästysaika 1.9.-31.3.) loukun, jota metsästäjä hoitaa, ota yhteyttä Jenni Kivelä jenni.kivela@iki.fi. Loukkuja on käytössä rajallinen määrä. 


Siirtolapuutarhan hallitus voi antaa sopiviksi katsomilleen henkilöille luvan pyydystää kaneja elävänä pyytävillä loukuilla. Metsästystä tekevällä henkilöllä tulee olla metsästyskortti ja loukut  tulee varustaa metsästäjän nimellä ja yhteystiedoilla. Metsästys tulee luonnollisesti suorittaa voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Kanin lopetuksessa ei saa käyttää ampuma- tai jousiasetta. Kani tulee lopettaa joko raskaan tangon iskulla päähän tai katkaisemalla niskaranka.

 

Supikoirat, ketut ja muut eläimet

Mikäli puutarhan alueella on sairaita tai erityistä haittaa aiheuttavia muita eläimiä, asiassa voi olla yhteydessä Staran ympäristönhoidon Antti Rautiaiseen 09 310 22004. Tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti.