Mökkimurrot

Ennaltaehkäisy

Lähde www.poliisi.fi 2.11.2013:

”Kesämökkeihin murtaudutaan ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä, kun mökkejä aletaan varustaa kesäkuntoon. Varkaat etsivät kesämökeiltä erityisesti elektroniikkaa, arvoesineitä, alkoholia ja aseita. Tehokas keino suojautua mökkivarkailta on sopia lähinaapureiden kanssa kesämökin silmälläpidosta. – –

Kesämökin suojauksessa tärkeintä on tehdä murtautuminen mahdollisimman hankalaksi ja aikaa vieväksi. Tästä syystä kaikissa ulko-ovissa kannattaa olla takalukkiutuva tai takalukittava käyttölukko. Takalukittua lukkoa ei saa avatuksi varkaiden yleisesti käyttämillä menetelmillä. Käyttölukon lisäksi kannattaa asentaa myös varmuuslukko ja ikkunoihin ikkunaluukut.

Kesämökkeihin voi myös kohtalaisen edullisesti asentaa murtohälyttimiä, jotka lauetessaan lähettävät sanoman määriteltyihin puhelinnumeroihin. Myös videovalvonta on helppo asentaa. Kamera käynnistyy liikeilmaisimen havainnosta. Kuvanauhan avulla mahdolliset varkaat on helppo tunnistaa. Eri vaihtoehtojen soveltuvuus ja luotettavuus kannattaa selvittää luotettavan asiantuntijan kanssa.” Linkkejä murtohälytyspalveluihin.

Huolehdi, että jäsenrekisterissä on ajantasainen puhelinnumerosi, jotta sinut voidaan tavoittaa nopeasti mahdollisen mökkimurron havaitsemisen jälkeen. Halutessasi voit julkaista yhteystietosi Herne-lehdessä, jotta muut mökkiläiset saavat sinuun suoraan yhteyden. Yhteystietojasi ei julkaista Herne-lehden internet-versiossa.

 

Mitä tehdä jos mökkiin on murtauduttu?

  1. Tee rikosilmoitus numeroon 112 ja noudata poliisin antamia ohjeita. Lisätietoja rikosilmoituksesta.
  2. Estä lisävahingot sulkemalla ovet ja ikkunat tilapäisesti. Linkkejä korjauslasityspäivystyksiin ja lukonkorjauspäivystyksiin Helsingissä.
  3. Tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöösi. Vakuutusyhtiö tarvitsee mm. kopion rikosilmoituksesta.
  4. Älä aloita korjaustöitä ennen vahinkotarkastajan käyntiä, mikäli vakuutusyhtiö niin vaatii.
  5. Tee tarkka luettelo varastetuista ja vahingoittuneista omaisuudesta.
  6. Ilmoita murrosta yhdistyksen hallitukselle, joka tilastoi tapauksen. Yhteystiedot Yhdistys > Yhteystiedot.

Rikosuhripäivystyksen Auttava puhelin: 0203 16116

Rikosuhripäivystys.fi

 

Mitä jos jonkun toisen mökkiin on murtauduttu?

  • Jos murto on käynnissä, soita heti poliisille numeroon 112.
  • Ilmoita kyseisen mökin omistajalle ja jos yhteystiedot eivät ole selville, ota yhteyttä hallitukseen. Hallitus yrittää tavoittaa mökin omistajan.
  • Älä kerro toisille tarkkoja tietoja (myöskään Facebookissa) muiden mökkeihin liittyvistä murroista.