Haitalliset vieraskasvit

Ilmoitustauluilla

PDF-tiedostoKurtturuusun_tunnistaminen_ilmoitustauluille.pdf (304 kB)
Kurtturuusun tunnistaminen
Facebook-sivun näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Linkkejä kurtturuusun tunnistamisohjeisiin sivun oikeassa laidassa.


Osa kasvilajeista on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi. Jokaisen vastuulla on pyrkiä estämään niiden leviäminen palstan ulkopuolelle luontoon.

  • EU:n haitallisten vieraslajiluettelon kasveja ei saa kasvattaa enää lainkaan.
  • Kansallisen lajiluettelon kasveja ei saa kasvattaa enää lainkaan. Poikkeuksena kurtturuusu, jonka kasvattamiskielto alkaa 1.6.2022.
  • Helsingin lajiluettelossa o listattu monia Helsingin alueella haitallisia kasvilajeja, joiden istuttamisesta kaupunki on luopunut ja joita kaupunki torjuu. Kaupunki toivoo siirtolapuutarhureita luopumaan haitallisten vieraskasvien kasvattamisesta.

Siirtolapuutarhan kannalta oleelliset vieraskasvit kategorioittain

KasviEU:n luetteloKansallinen luetteloHelsingin luettelo¹ 
Hamppuvillakko x 
Japaninhumalax  
Jättipalsamix  
Jättiputket: armenian-, kaukasian- ja persianjättiputkix  
Keltamajavankaalix  
Komealupiini x 
Kurtturuusu:  Rosa rugosa ja R. rugosa f. alba ² x 
Lännenpalsami x 
Piiskut: kanadan-, korkea-, iso-, säilä- ja tarhapiisku¹    x ¹
Tattaret: japanin-, sahalinin- ja tarhatatar x 


¹ Helsingin vieraskasvilinjauksessa on määritelty monia muitakin lajeja haitallisiksi. Siirtolapuutarhureille tehdyssä ohjeessa näistä on esitelty vain piiskut. Muut kyseisessä ohjeessa esitellyt lajit on sittemmin lisätty myös EU:n tai kansalliseen luetteloon.

² Luokitus ei koske jalostettuja kurtturuusuja (Rosa Rugosa -ryhmä eli tarhakurtturuusut), koska ne lisääntyvät juurivesoista (ja osa lajikkeista myös siemenistä) heikommin.

 

Näiden lisäksi kansallisessa vieraslajistrategiassa on lueteltu lisää kasvilajeja, joista 32 on luokiteltu tarkkailtaviksi tai paikallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi (s. 64-65). Helsingin kaupungin vieraslajilinjauksessa 2015-2019 on lueteltu kasvilajeja, joita pidetään uhkana erityisesti Helsingin alueella.

Vieraslajien hävittämisohjeita

Vieraslajit.fi -portaaliin on koottu hyviä ohjeita vieraslajien hävittämiseksi, lue lisää tästä. Muutamia suoria linkkejä portaalista löytyviin tarkempiin ohjeisiin:

Helsingin kaupungin rakennusvirasto pyytää siirtolapuutarhoja osallistumaan vieraslajien torjunta- ja hävittämistyöhön

Jo nyt Suomen luontoon levinnyt monia kasvilajeja, joilla on huomattavia kielteisiä vaikutuksia Suomen luonnon alkuperäiseen lajistoon. Osa vieraslajeista ovat pihoissa ja puutarhoissa käytettyjä koristekasveja, jotka hyvin menestyvinä voivat tulla riesaksi omalla palstalla, mutta jotka helposti aiheuttavat haittaa luonnolle.

Rakennusvirasto on päättänyt omissa puisto- ja katuviherhankkeissaan luopua haitallisten vieraskasvien käytöstä niiden aiheuttamien haittojen vuoksi. Lisäksi kaupunki hävittää yleisillä alueilla olevia erityisen haitallisten kasvien kasvustoja ympäri kaupunkia.

Torjuntaohjeen tarkoituksena on

  • kehottaa kaupunkilaisia luopumaan haitallisten vieraskasvien käytöstä
  • ohjeistaa hävittämään kasvijäte asianmukaisella tavalla.

Haitallisten vieraskasvilajien torjuntaohje siirtolapuutarhaviljelijöille