Kanit

Villikani on Suomen luonnossa villinä elävä eurooppalainen kani, joka on luokiteltu riistaeläimeksi ja kansallisen vieraslajistrategian mukaan haitalliseksi vieraslajiksi.

Villikaneja eli lempinimeltään city-kaneja elää myös Herttoniemen siirtolapuutarhassa. Helsingin kaupungin julkaisemassa oppaassa on hyvät ohjeet kasvien suojaamisesta kaneilta.

Kanien torjunta lyhyesti:

  • Kasvit tai tontti suojataan metalliverkolla tai muovipinnoitetulla metalliverkko (pelkkään muoviverkkoon kani tekee helposti reiän), jonka silmäkoko on pieni eli enintään 3 cm.
  • Kani kaivaa luonnostaan maahan käytäviä. Metalliverkon alareunan pitäisi ylettyä 20-30 cm:n syvyyteen. Alareunan voi myös taittaa maanpinnan alle vaakasuoraan kanien tulosuuntaan päin. Tavoitteena on, että kanien yrittäessä kaivautua aidan ali, ne törmäävät maan alla olevaan verkkoon.
  • Mikäli verkon on tarkoitus suojata kasveja myös talvella (ei koske siis kasvimaan suojaamista kaneilta), sen on oltava riittävän korkea estämään kanien pääsy verkon yli myös runsaslumisina talvina.

Lue lisää Helsingin kaupungin rakennusviraston sivuilta