Lintujen karkottaminen

Erityisesti rastaat ovat erikoistuneet syömään juuri kypsyviä mansikoita sekä musta- ja punaherukoita. Tässä ohjeita lintujen luonnonmukaiseen torjuntaan.

 

Varmimmat keinot

 

Lintujen pelottaminen riippuvalla keinohaukalla

Kaikkein luontoystävällisin ja siten suositeltavin vaihtoehto on ripustaa pensaiden yläpuolelle heiluva keinohaukka. Linnut luontaisesti pelkäävät yläpuolellaan heiluvaa haukan muotoa. Haukkajäljitelmä maksaa halvimmillaan 10 € / 2 kpl ja se kestää monta vuotta.

Haukkoja on kahta tyyppiä: oikeata haukkaa jäljitteleviä ja pelkkiä haukan siluetteja.

Marjapensaiden tai mansikkamaan yläpuolelle viritetään vaakasuoraan naru. Mitä korkeammalle narun saa ripustettua, sen parempi. Haukka laitetaan roikkumaan tähän naruun lyhyemmällä narulla, jolloin se pääseen heilumaan pelottavasti.

Tärkeää on, että haukkoja ei ripusteta alkukesällä, sillä silloin ne häiritsisivät pikkulintujen pesintää  ja toisaalta rastaat saattaisivat tottua niihin marjojen kypsymisaikaan mennessä.

 

Rastasverkot

Rastasverkot ovat edullisia, mutta niiden haittana on lintujen ja siilien tarkentuminen niihin. Siksi niiden käyttöä ei voi samalla tavalla suositella kuin keinohaukkoja. 

Jos kuitenkin päätät käyttää rastasverkkoja huolehdi seuraavista asioista:

  1. Käytä vain pienisilmäistä verkkoa, johon linnut eivät sotkeudu yhtä helposti kuin halvempaan suurisilmäiseen verkkoon.
  2. Laita verkot pensaiden päälle niin, etteivät linnut pääse mistään kohtaa verkkojen alle. Verkon pitää peittää koko pensas ja verkon reunat pitää kiinnittää maahan tai pensaan tyvelle. Rikkinäisiä verkkoja ei saa käyttää! 
  3. Jos kiinnität verkot maahan asti, kiristä ne niin, etteivät siilit pääse sotkeutumaan löysiin verkon reunoihin.
  4. Tarkista verkot päivittäin (poissa ollessasi pyydä naapuria tarkkailemaan), jotta mahdolliset verkkoihin takertuneet eläimet eivät joudu kärsimään pitkään.

 

Epävarmemmat keinot

 

Hirvensarvisuola

Puolen litran limsapulloon laitetaan 30 grammaa hirvensarvisuolaa (apteekista) ja vettä. Pullot jätetään avonaisina marjapensaiden lähelle. Hajun pitäisi karkoittaa lintuja.

 

Istuva keinohaukka tai keinohuuhkaja

Lintuja voi pelotella myös kepin päähän laitettavalla keinohaukalla tai -huuhkajalla. Pelottimen asentaminen on hieman helpompaa kuin riippuvan keinohaukan. Sen teho saattaa olla pienempi, koska linnut eivät havaitse linnun siluettia samalla tavan kuin narun päässä heiluvan pelättimen.

 

Perinteinen linnunpelätin

Perinteinen linnunpelätin on aina mukava koriste, mutta sillä ei juuri ole pelotevaikutusta. Siirtopuutarhassa linnut ovat joka tapauksessa tottuneet ihmiseen, eivätkä ne todennäköisesti ymmärrä yhdistää paikoillaan olevaa hahmoa ihmiseksi.

 

Punaiset kivet

Mansikoita on suojattu levittämällä mansikkamaalle punaiseksi maalattuja kiviä. Kivet kannattaa laittaa hieman ennen mansikoiden kypsymistä. Linnut saavat tarpeekseen kovien kivien nokkimisesta, eikä niiden pitäisi myöhemmin enää olla kiinnostuneita punaisista mansikoista.

 

Välkkyvät tai humisevat nauhat, cd-levyt, C-kasetin nauhat

Lintuja on pitkään pyritty pelottelemaan ripustamalla pensaisiin kaikenlaisia nauhoja, cd-levyje ym. Monet leikkelevät kiiltäviä nauhoja kahvipaketeista, mutta niitä myös myydään.

Kuvaa napsauttamalla pääset erääseen tuotteiden myyjään.
Kuvaa napsauttamalla pääset erääseen tuotteiden myyjään.
Kuvaa napsauttamalla pääset erääseen tuotteiden myyjään.
Kuvaa napsauttamalla pääset erääseen tuotteiden myyjään.
Kuvaa napsauttamalla pääset erääseen tuotteiden myyjään.

Puuttuuko listasta jotain? Kerro vinkkejä marjojen suojaamiseen.

Ei yhtään keskustelua käynnissä.