Pensasaitojen leikkaaminen

Tällä sivulla on yleisimpien pensasaitojen suositeltavat leikkausajat ja myös muita ohjeita pensasaitojen hoitoon.

Vuokrasopimuksen mukaisesti Herttoniemen siirtolapuutarhan palstojen pensasaidat tulee pitää siisteinä ja määräkorkeuteen (140 cm) leikattuina. Aidan hoitamiseen kannattaa kiinnittää huomiota sekä aidan hyvinvoinnin että koko tontin ulkonäön vuoksi. Puutarhamme alueella on runsaasti yli-ikäisiä aitoja, jotka kaipaavat kipeästi nuorennusleikkausta, jotta niistä tulisi taas terveen ja rehevän näköisiä.

Miksi pensasaitaa leikataan?

Pensaita leikataan kahdesta eri syystä: täysikorkuisesta pensaasta leikataan pois vuosittainen kasvu, jotta aita pysyisi vakiokorkeudessaan (eli 140 sentissä). Sen lisäksi aidoille joutuu aika ajoin tekemään nuorennusleikkauksia, kun niistä on tullut vanhoja, tiheitä ja kaljuuntuvia risukoita, joista on jäljellä enää runkoja ja lehdet melkein puuttuvat.

Kun pensasta leikataan, se haaroittuu leikkauskohdan alapuolelta. Jos pensasta leikataan aina vain latvasta, sen yläosaan muodostuu vähitellen ylitiheä “kruunu”, ja aita kaljuuntuu sen alapuolelta.

Liian tiheärunkoiseksi kasvanut vanha pensasaita kuivuu ja muuttuu lehdettömäksi rumaksi luudaksi, joka kuolee vähitellen. Leikkaamalla pensaaseen muodostetaan uusia, voimakkaita oksia, jotka kasvattavat terveitä lehtiä. Pensas kannattaa pitää ilmavana myös siksi, että ötökät ja taudit viihtyvät erityisen hyvin tiheässä kasvustossa.

Pensasaita ei myöskään saa olla liian leveä, jotta kulkutiet pysyvät tarpeeksi leveinä ja hälytysajoneuvot mahtuvat niistä ajamaan. Sopiva pensasaidan leveys ylhäältä on 40–50 cm. Oikein leikattu aita kapenee tasaisesti ylhäältä alaspäin, ja se on kauttaaltaan lehtien peitossa.

Miten pensasaidasta leikataan vuosikasvu?

Kun pensasaita on saavuttanut oikean korkeutensa eli siis 140 cm, siitä leikataan säännöllisesti pois sen vuoden kasvu sekä latvaversoista että sivuversoista.

 • Ensin poistetaan kuolleet, vahingoittuneet ja heikot oksat.
 • Leikkaamiseen tarvitaan hyvät aita- ja oksasakset sekä paksujen oksien ja runkojen lyhentämiseen pieni puutarhasaha.
 • Leikkaamisessa voi käyttää apuna pingotettua narua, jotta päällisestä ja sivuista tulee suoria.
 • Useimpia pensaita leikataan kesällä silloin, kun niiden voimakkain kasvu on ohi, ja niitä siistitään toisen kerran elokuussa.

Vanhojen pensaiden nuorentaminen

Vanhat pensasaidat (ja muutkin pensaat) nuorennetaan harventamalla niitä joko vaiheittain tai leikkaamalla ne kokonaan alas. Nuorennusleikkaukset tehdään aina talvella tai varhaiskeväällä pensaan lepokauden aikana (siis ennen silmujen ilmestymistä). Aidan vanhoja tiheitä ja paksuja runkoja harvennetaan sahaamalla vanhimmat rungot aivan juuresta poikki. Samalla poistetaan myös kuivat oksat.

Aita voidaan myös leikata kokonaan alas noin 20 sentin korkuiseksi. Alas leikkaus on aina radikaali toimenpide, koska aidan kasvaminen vakiokorkeuteen kestää taas vuosia.

Vanhat syreeniaidat kannattaa nuorentaa kahdessa vaiheessa leikkaamalla ne porrastaen: ensin leikataan aidan yksi reuna matalaksi ja myöhemmin, sen kasvettua ylös, leikataan sitten aidan toinen reuna. Näin aita pysyy uudistamisesta huolimatta koko kesän vihreänä ja lehtevänä. Porrastamisen mallia voi katsoa Herttoniemessä oikein leikatuista syreeniaidoista.

Suositeltavia leikkausaikoja

Kesällä pensasaitaa leikataan siis sen vuosikasvun verran. Jos aidan halutaan haaroittuvan tasaisesti, pelkän latvan leikkaus ei riitä, vaan runkoa joutuu lyhentämään alempaa.

 • Hernepensas – heinäkuussa
 • Lumimarja – pari kertaa kesässä
 • Pensasangervo – heti kukinnan jälkeen
 • Orapihlaja – kesä–heinäkuussa, lisäksi siistimisleikkaus elokuussa
 • Ruusu – säännöllinen nuorennus- ja harvennusleikkaus muutaman vuoden välein
 • Syreeni  – kerran tai kaksi kertaa kesässä
 • Taikinamarja – kesä- ja elokuussa
 • Tuhkapensas – talvella tai kesällä, nuorennusleikkaus poistamalla vanhoja oksia
 • Tuomipihlaja – kesällä

Rikkaruohot pois juurelta

Aita rapistuu ja taantuu myös silloin, kun sen juurelta ei poisteta rikkaruohoja ja aidan sekaan kasvaneita muita kasveja, esimerkiksi marjapensaita tai puun taimia. Sen lisäksi että aita näyttää epäsiistiltä, se kärsii rikkakasveista ja sen alaosasta tulee aikaa myöten lehdetön. Varsinkin puun taimet, esim. koivut,  pitäisi poistaa ajoissa, koska isoiksi kasvaneina niitä ei enää saa kitkettyä pois.

 

Ohjeen on laatinut Anna-Maija Gruber 13. syyskuuta 2003.