Urheilu

Urheilukilpailujen tulokset löytyvät vasemmanreunan palkista.

 

Urheilua siirtolapuutarhassa

Ensimmäiset maininnat urheilusta puutarhassamme ovat vuodelta 1938 jolloin perustettiin poikien pallokerho. Kroketti ja ammunta tulivat mukaan vuonna 1939. Uimassa käytiin ahkerasti aina 50-luvun alkuun.  Urheilutoiminta oli kaiken kaikkiaan 50-luvulla varsin vilkasta. Miten vilkasta käy ilmi seuraavasta Matti Herleviltä saaduista tiedoista:

”Sodan jälkeen oli urheilulla varsin keskeinen osa sekä aikuisten, että nuorten keskuudessa. Meillä oli hyvä uimaranta Kipparlahdessa, jossa pidettiin  uimakilpailuja. Juoksukilpailuja oli monenlaisia. Joka vuosi kilpailtiin maastojuoksumestaruudesta. Nuorten keskuudessa maraton oli kova juttu. Lähes päivittäin juostiin ns. Mimmin reittiä parhaimmillaan 25 kierrosta ja kun kierros oli 725 metriä, niin olihan siinä jo matkaa. Muutamana kesänä oli maraton Malmin lentokentälle. Perillä syötiin eväät. Ja sitten takaisin. Kolmiotteluita käytiin lajeina 60 m, pituus ja korkeushyppy. Ne suoritettiin Kulosaren urheilukentällä. Aluejärjestön kesäkisoihin harjoiteltiin viestiä ja sen vaihtoa. Aikuisilla oli kuulantyönnössä kikkakilpailu. Pitkään pelattiin krokettia. Kesäjuhlissa oli aina kenttäpelit, joissa oli ammuntakilpailu ilmakiväärillä, renkaan- ja tikanheitto olivat myös lajeina. Jalkapallon kohokohtana olivat ukkomiehet-poikamiehet ottelut. Jalkapallo oli muutenkin suosittu harraste. Pelejä oli Kivinokan jengejä vastaan ja joskus myös eri siirtolapuutarhojen joukkueita vastaan. Jossain vaiheessa pelattiin myös lentopalloa, ja eiköhän meiltä ollut joukkuekin aluejärjestön kesäkisoissa.”

Urheilukilpailut nykyään

Urheilutoimintaa meillä nykyherttonomeilla on vieläkin, tosin lajien kirjo on supistunut melkoisesti. Lentopalloa pelattiin vielä 90-luvulla mutta lajin harrastus hiipui pikkuhiljaa ja nyt kenttä on jäänyt uusien tonttien alle. Aluejärjestön kesäkisoihin on saatu mukaan petankkijoukkue ja herttonomit ovat menestyneet ihan mukavasti. Tikanheitto tuo suomalaisten varsinainen kesälaji on aluejärjestön kisoissa mukana ja onpa sieltä tullut mitalejakin herttonomeille. Muutamia kertoja lasten viestijoukkue on ollut kisaamassa. Myös kikkakilpailuun on muutamia kertoja osallistuttu.

Oma urheilupäivä on pidetty kerran kesässä ja pääpaino oli alkuun lasten olympialaisissa jossa alkuun lajeina 60 metrin juoksu, pallonheitto ja vauhditon pituus.  Lajit ovat muuttuneet kun varsinainen urheilukenttä jäi uusien tonttien alle.  Edelleen kuitenkin juostaan 60 m, työnnetään kuulaa ja heitetään kumilätkää. Osanottajien määrä on vaihdellut vuosien aikana 15 – 40 välillä ja osanottajat kilpailevat sarjoissa alle 6, 8, 10, 12 ja 15. Pienimmät osanottajat ovat olleet 2-3 vuotiaita.  Päivän päätteeksi Riihellä jaetaan lapsille ja nuorille mitalit kolmelle parhaalle kussakin ikäluokassa ja lisäksi jokainen saa diplomin ja namipussin. Palkintojen jaon jälkeen tarjolla on pientä purtavaa ja jäätelöä

Myös aikuiset ovat innostuneet urheilemaan: tikanheitto, mölkky, maastogolf ovat lajeina. Petankki -cup on ollut muutaman vuoden urheilupäivän ohjelmassa.  Petankki onkin kesäkaudella erittäin suosittua, se kerää kolmena päivänä viikossa (sadevaraus) 12 -20 osanottajaa ja harrastusta jatketaan talvella Pasilan petankkihallissa. Roopen ruukku on kaikkien Helsingin alueen siirtolapuutarhojen välinen petankkikilpailu. Herttoniemen ”kivenpyörittäjät” ovat voittaneet sen jo kolmena vuonna peräkkäin. Aikaisemmiltakin vuosilta on tullut voittoja. Roosan maljasta naiset kilpailivat ensimmäisen kerran kesäkuussa 2014. Voiton otti Klaukkalanpuisto ja Herttoniemi sijoittui hopealle.

Kesäkisat Herttoniemessä 2015

Kesällä 2015 oli Herttoniemen siirtolapuutarhan vuoro järjestää aluejärjestön kesäkisat. 

Lisätietoja kesäkisoista sivulla, johon pääset vasemman reunan palstasta.