Historiikki

Julkaistut historiikit

Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistys on julkaissut kaksi historiikkia sekä kirjoitus riihen historiasta.

PDF-tiedostoHistoriikki 2006.pdf (4.4 MB)
Hämäläinen, J. & Pelttari, S. 2006. Herttoniemen Siirtolapuutarhayhdistyksen historiikki.
PDF-tiedostoHistoriikki 1984.pdf (19.1 MB)
Helanko, M., Nieminen, J. & Lahtinen, K. 1984. Herttonomi 50.
PDF-tiedostoRiihi.pdf (212 kB)
Helanko, M. Julkaisuvuosi ja lähde tuntematon.

Historiaa lyhyesti

1930-luku

Siirtolapuutarhayhdistys perustettiin 17.2.1934. Kaupunginvaltuusto päätti, että palstat ovat suurempia kuin aiemmin perustetuissa siirtolapuutarhoissa, jotta palstoja voitaisiin käyttää kesänviettopaikkoina ja niihin voitaisiin rakentaa myös maja. Elisabeth Koch teki mallisuunnitelman palsta numero 62:n tilauksesta. Koch toivoi, että palstat kuitenkin mukautuisivat jokaisen omistajan toiveiden mukaan. Alkuvaiheessa määrättiin, että palstoja tulee käyttää ensisijaisesti puutarhoina ja samaa kasvilajia sai viljellä korkeintaan kolmasosalla palstan pinta-alasta. Pensasaidat saivat olla 120 senttimetriä korkeita. Vuosikymmenen lopulla alkanut talvisota kaatoi myös kaksi hertsikkalaista ja alueelle pudonnut pommi rikkoi mökkien ikkunoita.

1940-luku

Pula-ajalla siirtolapuutarha oli täysimittaisessa hyötykäytössä. Ravintokasvien lisäksi siirtolapuutarhassa oli kotieläimiä kuten porsaita, lampaita, kanoja ja kaneja. Kotieläinten pito kiellettiin vuonna 1947. Erittäin kylmä talvisotatalvi palellutti suuren osan alueen hedelmäpuista ja pensaista. 408 omenapuusta vain 86 selvisi talvesta. Siirtolapuutarhan yhteydessä ollut sauna oli vuosikymmenen lopulla ahkerassa käytössä. Vuonna 1949 siellä myytiin  jopa 4 000 vihtaa.

1950-luku

50-luvulla siirtolapuutarhan musiikki- ja urheiluelämä oli vilkasta, mutta muuten siirtolapuutarhatoiminta oli melko vaisua. Yhdistys sai kuitenkin vuonna 1959 lipun ja viirin, jotka suunnitteli K. V. Andersson. Kaupunki olisi halunnut lunastaa palstat Kipparlahden silmukan tienpohjaksi, mutta muuttivat kuitenkin suunnitelmaa ja rakensivat tien alueen viereen.

1960-luku

Kehittyneiden liikenneyhteyksien johdosta kesäasuminen väheni siirtolapuutarhassa merkittävästi. Suurin osa enää vain pistäytyi mökeillä. Suomalaiset panostivat tänä aikakautena mieluimmin autoihin ja järvenrantamökkeihin, kuin siirtolapuutarhaan.

1970-luku

Vuonna 1976 kaupunki jatkoi vuokrasopimusta kymmenellä vuodella, mikä toi helpotusta siirtolapuutarhan epävarmaan tulevaisuuteen. Metroradan rakentamisen takia yhtään mökkiä ei onneksi tarvinnut purkaa, mutta osa palstoista kuitenkin pieneni merkittävästi. Siirtolapuutarhan toiminta oli aktiivista. Yhdistys järjesti luontoretkiä, jytäjumppaa, kunnosti lentopalloilijoille pelikentän ja järjesti jopa retkiä ulkomaille. 1979 yhdistys sai hallintaoikeuden riiheen. Ympäristötietoisuus alkoi levitä kaupunkilaisten keskuudessa ja siirtolapuutarhojen imago alkoi sen johdosta nousta.

1980-luku

Metro aloitti liikennöimään kesäkuussa 1982. Kesti kuitenkin yli 20 vuotta ennen kuin meluaita pystytettiin siirtolapuutarhan ja metroradan väliin. 80-luvulla määrättiin talkoomaksu, jolla kannustettiin jäseniä talkootöiden tekemiseen. Vuonna 1984 vietettiin yhdistyksen 50-vuotisjuhlaa kokonaisen viikon ajan. Aluperäisiä viljelijöitä oli tuolloin jäljellä kaksi ja toisen sukupolven viljelijöitä kuusi. Siirtolapuutarhatoiminta oli voimakkaassa kasvussa.

1990-luku

Suomessa ollut lama vaikutti monien siirtolapuutarhalaisten arkeen. Vuosikymmenen iloinen uutinen oli kuitenkin 30-vuotinen vuokrasopimus kaupungin kanssa. Tämä loi taas uskoa tulevaisuuteen ja mökkejä alettiinkin ahkerasti remontoimaan.

2000-luku

Tällä vuosikymmenellä  tapahtui yhdistyksessä monen moista: Herttoniemen siirtolapuutarhalla oli ensimmäiset kotisivut Helsingin siirtolapuutarhoista, yhdistys julkaisi Herttonomin ABC -oppaan ja alueella alettiin kerätä tietoa perinnekasveista. Lisäksi vanha vesitorni toimi sekä valokuvagalleriana että vuodesta 2002 alkaen kirjastona. Vuonna 2004 yhdistys vietti 70-vuotisjuhlaa ja 2006 julkaistiin historiikki, joka annettiin kaikille jäsenille.

2010-luku