Puutarha ja Kansallinen kaupunkipuisto?

1.11.2017

Syyskokouksessa keskusteltiin Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin -hankkeesta ja olisiko puutarhan hyvä olla osa puistoa, jos sellainen perustetaan. Kerrothan sinäkin näkemyksesi kaupungin verkkokyselyssä, joka on avoinna 17.12. asti!

KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO HELSINKIIN –HANKE

Mikä se on?

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kokonaisuus. Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää suomalaista kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajoina, eheinä kokonaisuuksina – kaupunkilaisten olohuoneena. Ne ovat osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista.

Ympäristöministeriö on myöntänyt kansallisen kaupunkipuiston statuksen kahdeksalle kaupungille: Forssa, Hanko, Heinola, Hämeenlinna, Kotka, Pori, Porvoo ja Turku. Helsinki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia perustaa kansallinen kaupunkipuisto. Alustava aluerajaus tehdään tammikuussa. Selvitystyö valmistuu toukokuussa.

Kansallisen kaupunkipuiston luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttäminen perustuu kaavoihin tai erilaisiin suojelupäätöksiin. Kaupungin on hakemuksessaan selostettava, miten kaupunkipuistoksi rajatun alueen luonnon- ja kulttuuriperinnön elementtien säilyminen on näillä keinoin turvattu. Kansallista kaupunkipuistoa hoidetaan ja kehitetään sen luonnon- ja kulttuuriperinnöllisiä arvoja vaalien ja vahvistaen. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi kaupunki laatii alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka hyväksyy ympäristöministeriö.

Miten se liittyy meihin?

Herttoniemen siirtolapuutarha on sekä kulttuurihistoriallisesti että maisemallisesti arvokas alue. Vuonna 1934 perustettu siirtolapuutarhamme on Kumpulan ohella esimerkki korkeatasoista suunnittelua edustavasta, hyvin säilyneestä siirtolapuutarhasta. Olemme saaneet alueellemme suojelumääräyksellä merkityn asemakaavan (2007) sekä Museoviraston valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön statuksen, jota Helsingin kaupunki ehdotti vuonna 2006.

Puutarhamme olisi luonteva osa laajaa kaupunkipuistoa, yhdessä naapureidemme kuten Viikin ja Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelu-alueen, Herttoniemen kallioiden, Kivinokan metsien sekä historiallisen Kulosaaren kanssa. Alueen hoito- ja käyttösuunnitelma edistäisi puutarhan kehittämistä yhdessä kaupungin kanssa.

Mitä sinä voit tehdä?

Kaupunki kutsuu kaikki kiinnostuneet mukaan osallistumaan. Selkein tapa osallistua on verkkokysely, joka on avoinna 17.12. asti.
Käy vastaamassa ja merkitse karttaan ainakin puutarhamme alue. Jaa kyselyä myös tuttavillesi – jokainen vastaus on tärkeä!

Verkkokysely 17.12. asti:   https://app.maptionnaire.com/fi/3173
Lue lisää:   https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/puistot/kaupunkipuisto/
Tilaa uutiskirje:   https://helsinki.creamailer.fi/subscribe/59ae76b5ba591

Voit myös antaa panoksesi KKPH! –kansalaisliikkeen toimintaan:   www.kaupunkipuisto.fi


HSPY syyskokous 28.10.2017
Anu Häyrinen, Tuija Jakonen


Muokattu 16.11.2017: Poistettu kaupunkirakentamiseen liittyvä virke, josta voi saada virheellisen käsityksen.