Mökkikauppa

Siirtolapuutarhamökit myydään ja ostetaan vapailla markkinoilla. Koska siirtolapuutarhan maa-alue on Helsingin kaupungin omistuksessa, käytännössä mökin ja irtaimiston lisäksi kaupassa vaihtaa omistajaa vain palstan vuokraoikeus.

Kaupan ehdot

Vuokraoikeus voidaan siirtää vain henkilölle tai henkilöille, jotka

a) ovat kirjoilla Helsingissä ja

b) joilla on vakituinen asunto Helsingissä ja

c) eivät ennestään hallinnoi vuokraoikeutta siirtolapuutarhapalstaan Helsingissä

Mökin kaikkien uusien omistajien tulee täyttää nämä ehdot ja myyjän velvollisuus on tarkistaa helsinkiläisyys kaupanteon yhteydessä. Todistyksen helsinkiläisyydestä saa maistraatista.

Kauppakirja

Myyjän ja ostajan välisestä kauppakirjasta on selvittävä kaupan ehdot, kuten mökin hinta, hintaan sisältyvän irtaimiston osuus sekä omistuksen ja hallintaoikeuden siirtoajankohta.

Kauppakirja tehdään kolmena kappaleena, joista yksi tulee toimittaa siirtolapuutarhayhdistykselle.

Kauppakirjan perusteella yhdistys tekee tontin vuokrasopimukseen liitteen, jolla alkuperäinen vuokrasopimus siirtyy mökin uudelle omistajalle. Samassa yhteydessä uudet omistajat halutessaan hakevat HSPY:n jäsenyyttä.

Mökin myynnistä myyjä suorittaa säädetyn myyntivoiton veron, ja ostaja maksaa varainsiirtoveron. Verottaja voi periä vuosittain pientä kiinteistöveroa.

Myyjälle ja ostajalle tiedoksi

• Vuodelta 1997 oleva alkuperäinen vuokrasopimus on kaupan tärkein asiakirja, joka luovutetaan ostajalle maksun saamisen jälkeen.
  • Myyjä on velvollinen antamaan kaikki palstaan, mökkiin ja alueeseen liittyvät tiedot ostajalle. ”Isännöitsijäntodistuksena” toimivat kauppakirjassa mainitut liiteasiakirjat.
  • Kaikki mökin historiaan liittyvät paperit (vanhat vuokrasopimukset, ym.) on syytä antaa kaupan yhteydessä ostajalle.
  • Kaupan jälkeen ostaja sopii tapaamisen yhdistyksen puheenjohtajan kanssa vuokraoikeuden siirron rekisteröintiä varten. Tässä yhteydessä tarvitset yhdistykselle toimitettavan alkuperäisen kauppakirjan ja digi- ja väestötietoviraston todistuksen helsinkiläisyydestä.

Mökin omistajan ja yhdistyksen välinen vuokrasopimus

Siirtolapuutarhamökin omistaja on vuokrasuhteessa Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistykseen. Omistajan vaihtuessa yhdistys siirtää vuokrasopimuksen uuden omistajan nimiin. Sopimus on nykyisellään voimassa 31.12.2026 asti, jolloin yhdistyksen nykyinen vuokrasopimus siirtolapuutarha-alueesta kaupungin kanssa päättyy.

Lisätietoa alueen uuden vuokrasopimuksen valmistelusta >

Liitteet