Syysmyyjäisissä su 5.9. kerätään jäsenten omenalajikkeita tunnistukseen

26.8.2021

Järjestimme puutarhaneuvos Anssi Krannilan ystävällisellä avustuksella omenalajikeillan kesäkuussa Riihellä. Anssi on luvannut tunnistaa jäsentemme omenalajikkeita. Keräämme Anssille postitettavat näytteet syysmyyjäisissä su 5.9. Riihikentällä yhdistyksen pöytään. Tässä ohjeet näytteiden ottoon.

 

Omenalajikkeen aistinvarainen tunnistus
Näytteen otto ja pakkausohje


Aistinvarainen tunnistus perustuu kolmeen pääkohtaan näytteessä. Tärkein on hedelmä ja siitä luettavat tuntomerkit, kaikki mitä voidaan näkö-, tunto-, haju- ja makuaistein havaita niin omenan pinnalta kuin sisäosista. Toisena, jonkinlaisena varmistuksena lehti, sen muoto hammastus ja suonitus sekä lehtiruoti. Kolmantena tietona puun historia, mikäli se on tiedossa.


Hyvään näytteeseen valitaan 3-5 keskitasoista hedelmää sekä 5-7 lehteä vuosiverson (siis kuluvana kesänä kasvanut) keskivaiheilta. Hedelmät kääritään puhtaaseen talouspaperiin ja puhtaaseen muovipussiin, lehdet paperitaitoksen väliin (saavat kuivahtaakin) ja samaan pussiin hedelmien kanssa. Lisäksi kuhunkin näytteeseen mukaan kirjallinen selostus puun tiedoista, esim. arvioitu ikä, arvio lajikkeesta, mahdollinen lempinimi ym. muuta tietoa puun alkuperästä, jos siitä on olemassa. Samaan paperiin sitten tunnistustiedot Lähettäjän nimi, mökin tunnus, sähköpostiosoite (virheettömästi ja selvästi) puhelinnumero (lisätietoja varten). Jos samasta pihasta tulee useampia näytteitä, niin näytteen tunniste (numero tms.) Tässäkin tapauksessa lähettäjätiedot jokaiseen pussiin, koska tutkiminen tapahtuu paljolti kypsymisajan mukaan. Tuija Jakonen hoitelee sitten kaikki näytteet laatikoihin pakattuna tänne Hirvensalmelle.

Vastaan kaikille näytteen lähettäjille sähköpostitse. Jos lajike selviää, liitän mukaan pienen selostuksen lajikkeen alkuperästä ja muista mielenkiintoisista tiedoista jos niitä on. Tunnistuspalveluni on ollut jo vuosia maksuton. Tosin liitän mukaan perustamani stipendirahaston pääoman keräilytilin numeron, jonne voi niin halutessaan laittaa pikkusumman. Maksu on täysin vapaaehtoinen.


Toivon runsasta osallistumista näihin omenatalkoisiin
Anssi Krannila


Huom! Näytteitä kerätään syysmyyjäisissä Riihikentällä 5.9. klo 12-14.


Ota yhteyttä hspy.tapahtumat@gmail.com, jos et pääse tuomaan näytteitä silloin, mutta haluaisit näytteitä yhteislähetykseemme mukaan.

Liitteenä olevan lomakkeen voit printata näytteen mukaan tai täyttää valmiiksi printatun lomakkeen käsin Riihikentällä näytteitä tuodessasi. Voit myös kirjoittaa tarvittavat tiedot vapaamuotoisesti omalle lapulle, lomakemuoto ei ole välttämätön.


t. Tapahtumatoimikunta