Kulttuurihistoriapolku

Kyltti 11

Pionien loistoa

Elisabeth Kochin suunnitelmiin kuuluivat usein näyttävät pionit. Pioni on nykyisin Herttoniemen siirtolapuutarhan nimikkokukka.

Läpi kesän kukkivat kukkapenkit olivat tärkeä osa Elisabeth Kochin puutarhasuunnitelmia.  Hänen mukaansa kukkapenkkien tuli olla tarpeeksi suuria, että ne pääsivät kunnolla oikeuksiinsa. Kasvien tarkemman valinnan Koch jätti usein puutarhureille itselleen.

Suunnitelmassa saattoi lukea esimerkiksi ”monivuotisia kukkia”.
Nykyisin monilla pihoilla kasvaa arvokkaita vanhoja pioneja, joita omistajat vaalivat. Harva enää tietää, mistä pioni on peräisin tai kuinka vanha se on – pioni on vain kasvanut siinä aina. Perimätiedon mukaan joidenkin pihojen pionit on saatu 1930-luvulla rautatieasemalta, mistä niitä jaettiin siirtolapuutarhureille rakennustöiden alta.

Pionit voidaan ryhmitellä esimerkiksi värin, kukan kerrannaisuuden ja kukinta-ajan mukaan. Yleisimpiä pioneja Herttoniemessä ovat kiinanpionit ja tarhapionit. Kauniita pioneja on jaettu naapureiden kesken, ja siemenlisäyksen tuloksena alueelle on saattanut syntyä myös ihan omia pionilajikkeita. Aikaisimmat pionit kukkivat kesäkuun alussa, myöhäisimmät heinäkuun lopulla. Eniten kukassa olevia pioneja näkee Herttoniemessä säistä riippuen kesä-heinäkuun vaihteessa.