Kulttuurihistoriapolku

Kyltti 8

Omalla porukalla

Yhteistyö, yhdessä tekeminen ja yhteiset juhlat ovat olleet aina olennainen osa siirtolapuutarhaelämää.
 
Herttonomit ovat olleet puuhakasta väkeä alusta alkaen. Käsityökerho ja krokettiseura pantiin pystyyn jo ensimmäisenä kesänä ja perunansyöntijuhlat toisena. Kolmantena tehtiin tutustumisretki Kotkan siirtolapuutarhaan. 

Ja mitäpä alueellamme ei olisi tehty talkoilla! On autettu naapuria mökkien rakentamisessa ja puutarhan perustamisessa, pystytetty kesäsauna, vedetty sähköjä ja keitetty punamultaa. Vahdittu porsaita, lampaita, kanoja ja pienempiä sisaruksia. Siivottu vessat ja suihkut, laadittu kirjelmiä ja pidetty pöytäkirjaa. Ja juotu yhdessä kahvit.

Iloa ja energiaa on saatu myös muista yhteisistä tapahtumista. Vuoden 1945 retkeilypäivän 800 vierasta kestittiin hernekeitolla ja korvikekahvilla. Kesäisiä ulkojuhlia varten oli tapana koota puinen ulkolava riihen alapuolelle. Riihen sisällä iltamia  pidettiin parhaimmillaan jopa viikottain. Myös kerhotoiminta oli vilkasta vuosikymmenten ajan. 

Muiden siirtolapuutarhojen kanssa vedettiin alusta alkaen yhtä köyttä, myös kilpailumielessä. Maailman avartuessa Herttonomit tekivät yhteisiä tutustumis- ja kukkaismatkoja aina Hollantia myöten.

Yhteisöllisyys on välillä hiipunut ja ottanut sitten taas uutta vauhtia. Myös nykyisin yhteisöllisyys saa uusia muotoja. Tästä esimerkki ovat viime vuosina riihellä järjestetyt kaikille avoimet soppalounaat.