Vinkkejä lehtokotiloiden torjuntaan

19.4.2017

Siellä ne karikkeen alla jo uinailevat valmiina hyökkäykseen...

Kirjasta "Piha puhtaaksi lehtokotiloista" (Päivi Korpivaara 2016) koonnut Tuija Jakonen.

Tunne vihollisesi: lehtokotilo on selviytyjä. Se on kaikkiruokainen, kaksineuvoinen (ja voi jopa itse hedelmöittää itsensä), kuivuus on sille vain hidaste, se ei huku pelkkään veteen, se talvehtii helposti kovillakin pakkasilla viiden sentin maa- tai karikekerroksen alla, se viihtyy kaikkialla ja leviää helposti – ja se voi elää jopa 14 vuotiaaksi. Sotaa lehtokotiloita vastaan ei voiteta yhdellä taistelulla, mutta niiden voittaminen on mahdollista, kun nouset kotilomasennuksesta ja kehität kotilosilmän!

  1. KERÄÄ Tärkeintä on kerääminen: tee se aina heti kun näet kotilon. Paras aika on iltakasteen aikaan tai sateen jälkeen. Niille voi virittää myös ansoja keräämisen helpottamiseksi: raparperin ja piparjuuren lehdet, liiskatut lajitoverit, koirankakka, muovi (esim. multapussit ja muoviastiat) sekä multainen kuormalava -> kerää ansa tyhjäksi parin tunnin päästä. Huom! olut ja punaviini eivät toimi kotiloille, ainoastaan etanoille.Muista myös miljoonakisa! Ks. tarkemmat tiedot alueen ilmoitustauluilta
  2. TAPA JA HÄVITÄ Kerätyt kotilot pitää tappaa esim. liiskaamalla ja hautaamalla ne maahan (helppo tehdä pihatöiden lomassa). Ne voi myös tappaa kiehuvalla vedellä tai suola-, etikka- tai saippuavedellä (mitä vahvempi liuos, sitä nopeampi kuolema). Tapetut kotilot pitää hävittää joko hautaamalla ne maahan n. 20 cm syvyyteen, lämpökompostoriin tai laittaa muovipussiin ja viedä sekajätteeseen.
  3. KITKE Kitke puutarhasta voikukat sekä nokkospuskat ja pensasaitojen aluset – kotilot saavat niistä suojan. Voikukat voi myös myrkyttää ruiskuttamalla tai kaatamalla niihin väkiviinaetikkaa. Pensasaitojen (erityisesti orapihlajan) aluset kannattaa kitkemisen jälkeen kattaa hiekalla, soralla tai kuorikatteella.
  4. ESTÄ JA KARKOTA Kasvimaan tai muun kotiloita puoleensa vetävän alueen voi turvata esteellä ja karkotteilla. Koivutervalla tai –tisleellä käsitelty kotiloaita (tehdään esimerkiksi pellistä, jossa on lippa, jonka huuli on taitettu alas = kaksi taitetta) on yksi tehokkaimmista esteistä. Myös kupari (saatavilla esim. teippinauhana) ja pienjännitesähköaita ovat tehokkaita esteitä.
  5. MYRKYTÄ Rautafostaatti (Ferramol ja Sluxx) on ainoa suositeltava myrkky. Huom! tarvitaan vain ruokalusikallinen neliömetrille, annostusta ei kannata ylittää. Rautafosfaattivalmisteet ovat hyväksyttyjä myös luomutuotannossa eikä niiden tiedetä vahingoittavan muita eliöitä kuin nilviäisiä, eikä syötävillä kasveilla ole varoaikaa niitä käytettäessä.
  6. VALMISTA RUOAKSI JA SYÖ Lehtokotilot eivät ole mitään fast foodia: ne pitää ensin laittaa kahden viikon lesekuurille, ennen kuin ne voi valmistaa ruoaksi. Kirjasta löytyy tarkemmat ohjeet ja kulinaristin resepti.