Kukkia vanhuksille - palvelutalon pihalla möyrittiin

19.10.2018
Itäkeskuksen palvelutalossa kaivattiin apua oleskelupihan istutusten kunnostamiseen - taimia, siemeniä, istutusapua. "Anna kukille ja kasveille uusi elämä", oli hanke nimetty.

Innostuimme asiasta ja pyysimme sosiaaliohjaaja Sirpan visiitille puutarhallemme. Kuulostelimme tarpeita, katselimme perennoja, muutamia hän sai jo mukaansakin. Seuraavana päivänä teimme vastavierailun ja jouduimme totetamaan, että tässä ei nyt pelkät muutama taimi ja pari multasäkkiä taida auttaa.

Pihalla on yksi suuri ja useita pieniä istutusalueita. Laittamalla suurimman alueen kuntoon ensin saisimme pihaa kertaheitolla viihtyisämmäksi. Keräsimme listan muutamalta herttonomilta löytyvistä ylimääräisistä perennoista. Sitten teimme suunnitelman ison alueen istutuksista - korkeaa keskelle, muutoin vaihtelevia muotoja ja värejä.

Talkoopäivä, perennat mahtuivat kahteen autokuormaan. Perillä odottivat lapiot ja iso multakasa, mutta ensin maa oli käännettävä. Siinä kasvoi tietenkin ennestään kaikenlaista, vanhoja istutuksia sekä kesän aikana lahjoituksina saatuja. Ne nosteltiin pressulle odottamaan tunnistusta ja mahdollista takaisin istutusta. Juuristoa otettiin pois minkä saatiin, sitten uutta multaa päälle. Raskas työ sujui kolmen miehen voimin, me naiset keskityimme kevyempään.

Palvelutalon henkilökuntaa osallistui työhön tai kävi tervehtimässä pitkin päivää, Sirpan ja hänen perheensä lisäksi. Asukkaat ulkoilivat iltapäivällä, istuttivat hoitajien kanssa kukkasipuleita ja ihmettelivät kovaa touhuamista. Vanhusten lisäksi ryhmäkodin väki viettää usein aikaa pihalla. Olisi mukavaa, jos piha olisi kivan näköinen, mutta samalla helppohoitoinen. Tätä ajatusta toteuttavat pihan kulmassa laiduntavat Ilo ja Hymy -lehmät, taideteokset, jotka oli juuri saatu lahjoituksena Kulttuurikeskus Stoalta.

Kun uutta multaa oli riittävästi, mallasimme korkeat kasvit keskelle tiiviiksi rykelmäksi ja istutimme ne. Sen jälkeen nostelimme muut kasvit paikoilleen ja siirtelimme niitä, kunnes kokonaisuus näytti toimivalta. Istuttamisessakin kului tovi, yli neljääkymmentä perennaa siihen laitettiin - asterista värililjaan, konnanyrtistä ja kurjenmiekasta ukonhattuun.

Sivutöinä siirrettiin kaksi marjapensasta pihalla toiseen kohtaan, pois pyörätuolien ja pelien tieltä. Yhdelle seinustalle laitettiin minttua ja lipstikkaa, salvian kaveriksi. Ylimääräisiä kasveja valeistutettiin odottamaan kevättä ja sopivaa paikkaa. Muutakin pientä ehdittiin.

Nyt odotamme jännityksellä kevättä, selviävätkö kaikki kasvit talvesta ja miltä istutus sitten näyttää. Kevään tultua jatkamme pienempien istutusten sekä yrttilaatikoiden kanssa. Toivottavasti työstämme on iloa vanhuksille - ehkä tuoksut ja kasvien hypistely tuovat mieleen mukavia muistoja, vaikka lapsuusajalta asti.

 

Kiitos Paula, Eila ja Kake. Kiitos Salli. Kiitos Sirkka, Mirva, Saara, Sinikka ja Asta.

Kirjoitti Anu

 

Facebook: Itäkeskuksen palvelutalo

Facebook: Herttoniemen siirtolapuutarha (suljettu ryhmä)