Pentti Mannerin kalansaalis

Minun isälläni ja hänen veljellään oli yhteinen moottorivene. He kävivät usein viikonloppuisin kalastusretkillä ja välillä oli perhekin mukana. Vene oli kiinnitettynä saunan rannassa olevassa venelaiturissa. Ainakin poikien kesken paikkaa kutsuttiin Laneksi. Vasta joskus 2000-luvulla entisten nuorten herttikalaisten tapaamisessa selvisi, että Lane-nimi oli peräisin sanaväännöksestä venelaituri eli laneveituri.


Kerran olin noin 7-8-vuotiaana isäni kanssa onkimassa Korkeasaaren ja Laajasalon välissä olevalla lahdella. Taitaa olla Kruunuvuorenselkä ainakin nykynimeltään. Siellä oli matalikko ja kalamiehet tiesivät paikan hyväksi onkimiseen. Jotain sieltä saatiinkin, mutta sitten isä sanoi: ”Koukkus on varmaan pohjassa, kun koho makailee tollain vaaka-asennossa veden pinnassa.” 
 

No siitä sitten vaan onkea nostamaan ja kummallisen hitaasti ja painavasti se sieltä kuitenkin nousi. Yllätys ei olisi voinut olla suurempi. Pintaan alkoi nousta joku tosi kummallinen putki. "Lehmän henkitorvi", isä huusi. No eihän siinä sen kummempaa, irrotettiin henkitorvi ja laskettiin takaisin pohjaan.
 

Ihmeellisen tapahtuman selvitykseksi ilmeni myöhemmin Karjakunnan teurastamon sijainti lähellä Sörnäisten rantaa. Siellä työskenteli myös kalamiehiä. Nämä salakuljettivat teurastamon jätteitä ainakin kyseiselle matalikolle. Ilmeisesti kalat niiden joukossa viihtyivätkin.